+420 735 755 823 info@doctoroptic.cz

DR. OPTIK s.r.o. | +420 735 755 823

Od 22. 10. máme STÁLE OTEVŘENO a poskytujeme MĚŘENÍ ZRAKU.

Poradna lékaře

Poradna s as. MUDr. Madunickým

Nevíte si s něčím rady? Na Vaše dotazy Vám odpoví zkušený lékař

As. MUDr. Jaroslav Madunický je vedoucím lékařem Refrakčního a laserového centra Oční kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha od roku 2004. Na oční klinice pracuje od roku 1985.

Refraktologii se věnuje více než 23 let. Od roku 1995 provádí laserové refrakční výkony. V roce 2000 provedl jako první v České republice laserovou korekci metodou LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis).

Jako první v Evropě v roce 2009 provedl implantaci rohovkových segmentů pomocí femtosekundového laseru IntraLase iFS 150, používanou při keratokonu. V roce 1992 působil jako lékař v mírové misi v Iráku, kde mu bylo za jeho práci uděleno vyznamenání. Absolvoval stáže na prestižních očních klinikách, mimo jiné ve Velké Británii, Belgii či Španělsku.

Od roku 2013 je členem lékařského konzilia prezidenta České republiky a v roce 2019 byl vyznemanán prezidentem republiky za zásluhy v oblasti vědy.

Nejčastější otázky

Operace snížení dioptrií

Dobrý den pane doktore,
Je mi 22 let a mám nyní OP -13,5 a OL -15,0 dioptrií. Nosím kontaktní čočky. Chtěla jsem se zeptat jestli lze pomocí operace snížit hodnoty na 0 dioptrií?
Děkuji za Vaši odpověď
S přáním hezkých Vánočních svátků
Tereza S. – Chomutov


Odpověď

Vážená paní,
děkuji za Váš dotaz. U žádné refrakční operace při jakékoli výši dioptrií není nulová refrakce zaručena. S rostoucím počtem dioptrií pravděpodobnost klesá. Ve Vašem případě bych laserovou operaci nedoporučoval. Velmi kvalitní metodou u vysokých vad (nad -10.0 dpt) je implantace tzv. fakické nitrooční čočky:

  • FIOL: umělá čočka je fixovaná na duhovce nebo v komorovém úhlu
  • ICL: nitrooční kontaktní čočka je umístěna za duhovku před lidskou čočku

Výhodou je, že jsou to metody reversibilní.
Přeji dobrý rok 2020 a jsem v úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Sněžná slepota

Dobrý den pane doktore,

chtěl bych se zeptat na pojem sněžná slepota, jaké jsou příznaky a jak je možné se před tímto jevem chránit?

Děkuji za vaši odpověď

S přáním pěkného dne

Petr N. Praha


Odpověď

Přeji hezký páteční věčer,

poškození povrchních vrstev rohovky, především jejího epitelu, který je jediný z pěti vrstev senzitivně inervován UV zářením vede ke dvěma příčinným diagnózám:

1) nemoc svářečů – ophtalmia photoelektrica

2) sněžná slepota – ophtalmia nivelis

Jsou to onemocnění charakteristická výraznou bolestivostí, zvýšeným slzením, světloplachostí a zarudnutím spojivek.

Léčba spočívá v aplikaci lubrikancií v podobě umělých slz či gelů, nošením tmavých brýlí a klidovým režimem.

Prevencí je nošení tmavých brýlí v zaněženém prostředí eventuelně správných ochranných pomůcek při sváření.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Světloplachost

Dobrý den pane doktore,

pracuji v tmavé místnosti – dlouhodobě, každý den, několik let.

Ráda bych se Vás zeptala, zda je možné si vypěstovat světloplachost?

Děkuji za kladnou odpověď

S pozdravem Kristýna H.


Odpověď

Přeji hezký večer a děkuji za dotaz.

Při dlouhodobém pobytu ve tmě skutečně může vzniknout přechodná světloplachost. Zákonné pracovní normy a jejich dodržování však vylučují vznik trvalé světloplachosti.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Štítná žláza

Dobrý den, pane doktore,

je mi 28 let, od dětství mám problémy se štítnou žlázou – hypo. Nosím brýle OP -5,5 cyl -1,5 a OL -6,5 prisma 4 a 6 strabismus temporálně. Je možné doporučit v tomto případě laserovou operaci, případně operaci nitroočního svalstva na snížení strabismu? Děkuji za váš čas

S pozdravem

David Král, Praha


Odpověď

Vážený pane,

děkuji za váš dotaz. Laserová operace krátkozrakých pacientů s jakoukoli formou šilhání je kontraindikací k výkonu ( neměl by se provádět)

Přeji dobrý rok 2020.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Změna dioptrie u dítěte

Dobrý den,
Můj syn, kterému je 5 let má vysoké hodnoty +7, +8. Chodíme na pravidelné kontroly a bylo nám řečeno, že se budou hodnoty snižovat, je to možné? Děkuji za odpověď Karla


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 12. 5. 2020, 07:31 

Vážená paní,
Plusové refrakční (brýlové) vady se nazývají dalekozrakostí (hypermetropie). Tento pojem není totožný s tzv. vetchozrakostí (presbyopie), která nastupuje po 40. roce života. U dalekozrakosti pacient vidí špatně do dálky i do blízka, závisí však na věku a počtu dioptrií. Při ní je v naprosté většině případů očičko v předozadním průměru kratší, světelné paprsky se protínají za sítnicí, musí se tedy korigovat spojkami.
Z důvodu, že se vzrůstajícm věkem až do puberty se tento průměr u dětí zvětšuje, je jednoznačné, že dojde k poklesu dioptrií. Vzhledem k velikosti vady však, bohužel, bude Váš syn velmi pravděpodobně nosit brýle i v pozdějším věku.
S úctou as. MUDr. Jaroslav Madunický

Zelený zákal

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat lze operovat zelený zákal?


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 13. 5. 2020, 12:36

Při zeleném zákalu nebo-li glaukomu jde o poškození zrakového nervu nejčastěji vlivem zvýšeného nitroočního tlaku, což vede k poruše jeho krevního zásobení. Výraz zelený zákal není zcela správný, vznikl v dávných dobách v Řecku, kdy pacienti v terminálních stadiích viděli nazelenale.
Obecně platí toto léčebné schéma:

  1. Lokální nebo celková medikamentozní léčba. Dochází-li při této terapii k zhoršování zrakových funkcí, nastupuje léčba:
  2. Laserová. Nekompenzují-li ani tyto procedury nitrooční tlak, nastupuje léčba:
  3. Operační.

Určitě se jedná o plíživé a zrádné onemocnění z důvodu, že pacient si uvědomí poruchu vidění až v době, kdy má nevratně poškozeno 60-70% nervových vláken zrakového nervu. Z tohoto důvodu jsou důležité jak preventivní pravidelné kontroly u očního specialisty, tak – u lidí s tímto onemocněním – kontroly jak stanoví ošetřující oftalmolog. V dnešní době v drtivé většině případů je toto onemocnění velmi dobře zvládnutelné.
S úctou
As. MUDr. Jaroslav Madunický

Změny na sítnici

Vážení,

obracím se na Vás s dotazem ohl.mých změn na sítnici. Je mi 37let,od dětství nosím bryle na dálku(střední myopie),s brýlemi vidim jak ostříž.Chodim na pravidelné kontroly a při poslední kontrole před pár měsíci sem byla u nové paní doktorky,a ta mi náhodně objevila změny na sitnici. Vyděsilo mě to,jelikož nemám se zrakem žádné potíže a navíc v mém věku. Navštívila jsem poté specialistu,kde mi byly provedeny další vysetreni,včetně perimetru. Byl mi zjištěn nalez na OCT makul. Kolem fovei diskrétní nález atrofie pigmentu a dystrofie,zejména v dolni části. Už to mohu prý mít dlouho.Byly mi doporučeny vitaminy,ochrana před sluncem a sledování v ramci kontrol. Amsler mřížku vidím dobře,perimetr dopadl výborně bez jakýhokoliv vypadku. Na Stargardt ani Retinis to nevypadá,ani se snad nevyvine.Bylo mi i sděleno,že je šance že se to ani nemusí rozšiřovat a ovlivnit mi to zrak v budoucnu,ktery je jak jsem již psala zcela v pořádku.To mě trochu uklidnilo,ale přeci jen strach ve mě ještě nějaký je.O lehcich formách dystrofie se nikde nepíše,a přitom může být x lidi,kteří změny mají a neví o nich.
Ráda bych se zeptala na Váš názor.

Moc děkuji. Tereza.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 1. 6. 2020, 17:23

Vážená paní. I středně těžká krátkozrakost může ve Vašem věku vyvolat tzv. myopické změny v centrální krajině, která je zodpovědná za centrální zrakovou ostrost (vidění). Z tohoto důvodu jsou prakticky nutné pravidelné oční kontroly včetně OCT vyšetření.
Stargardtova choroba či Retinitis pigmentosa (a i další choroby sítnice a cévnatky) patří k tzv. abiotrofiím. Jde o geneticky podmíněná postižení, které by se projevila již při vyšetření např. zorného pole (perimetr) = poruchou periferní zrakové ostrosti, nebo na OCT vyšetření.
Musím kvitovat postup Vaší paní doktorky. Dodržujte její doporučení.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Samozabarvovací nebo sluneční dioptrické brýle?

Zdenka, 1. 6. 2020, 20:28

jsem po operaci šedého zákalu. Mám malé dioptrie na dálku.Ráda bych se Vás zeptala zda-li je lepší pořídit si samozabarvovací brýle nebo sluneční dioptické.
Děkuji za Vaší odpoveď. Zdenka Most.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 2. 6. 2020, 11:04

je dobře, ať už jste po operaci oka nebo ne, že si chcete chránit svůj zrak. Jak čočky samozabarvovací tak sluneční chrání oko před UVA a UVB paprsky. Výhodou těch prvních je, že se dokáží velmi rychle přizpůsobit světelným podmínkám. Samotné rozhodnutí však bude na Vás.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Multifokální brýle s tupozrakostí

Marcela 6. 7. 2020, 16:12

Dobrý den pane doktore,
je mi 56 let mé dioptrické hodnoty jsou OP+4,50+1,50 180°
OL+5,50+1,75 180°,ADD2,25. Levé oko mám tupozraké a vidím s ním cca na 50%.
Ráda bych znala Váš názor zda jsou pro mě vhodné multifokální brýle.
Děkuji za Váš čas. Marcela Louny.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 8. 7. 2020, 17:01

Přeji hezký den. Multifokální brýle mají svoje specifika. Řada lidí si na ně musí určitou dobu “zvykat”. Osobně doporučuji dvoje brýle a až po určité době – pokud jsem si jist, že mi korekce vyhovuje – pořídit si multifokální plasty.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Těžké záněty spojivek u 2letého dítěte

Kamila 10. 7. 2020, 10:36

Dobrý den pane doktore,
Mám dvouletého syna,ktery trpí těžkými záněty spojivek. Je vhodné pro takto malé dítě celodenní nošení slunečních brýlí? Mám obavu aby nedošlo k poškození zraku.
Předem děkuji za Vaší odpověď Kamila Braňany.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 13. 7. 2020, 12:14

Opakované oční infekce u Vašeho synka mohou být velmi pravděpodobně způsobeny ucpáním slzného bodu. Doporučoval bych provést průplach slzných cest dětským očním lékařem oftalmopediatrem.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Podezření na odchlípnutí sítnice – výměna oční multifokální čočky?

Jana 14. 7. 2020, 18:59

Dobry den pane doktore,

pri kontrole na ocnim lekar vyslovil podezreni na odchlipnuti sitnice z duvodu vysokych dpt – 10 a -8 a poslal mne do FN. Chtela bych se zeptat pokud by se dg potvrdila, zda je mozne po pripadnem zakroku na stabilizaci vady absolvovat odstraneni dpt vymenou ocni multifokalni cocky. Je mi 50 let. Dekuji za odpoved Jana B.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 19. 7. 2020, 12:45

Vážená paní,

v případě, že by se Vaše diagnoza potvrdila je implantace multifokální čočky kontraindikovaná (neměla by se provádět).
Obecně nejsem příznivcem pro refrakční operaci s implantací multifokální čočky u těžce krátkozrakých pacientů. To je Váš případ.

V úctě as.MUDr. Jaroslav Madunický

Máte jiný dotaz? Napište nám